Sorry, maar ik kon het niet laten om deze titel te kiezen, dit was gewoon een inkoppertje. Maar het is wel waar, ik wil het hebben over wat ik met pastinaak heb gemaakt. Laat ik bij het begin beginnen: ik heb nog nooit zelf pastinaak klaar gemaakt, misschien een keer in een restaurant gegeten als onderdeel van een gerecht, maar zeker niet bewust voor gekozen. Toen ik dus van de week bij de Lidl (!) liep en daar pastinaak zag liggen, moest ik dit wel in mijn karretje doen, zonder te weten wat ik daar nu weer mee zou gaan maken. Ik wist dat het een vergeten groente was, die nu wel weer meer gegeten wordt. Maar ja wat doe je met zo’n witte wortel en waar smaakt het naar?

Toch maar eens even Googlen en dat zorgde er voor dat ik er achter kwam dat de pastinaak niet alleen qua uiterlijk op een wortel lijkt, maar ook qua structuur en smaak er veel van wegheeft. De pastinaak is wat zachter van smaak en heeft ook wel wat anijs in zich. Je zou ze dus kunnen behandelen als wortels en ze gewoon schillen, snijden en koken. Ik heb er voor gekozen om ze in de over klaar te maken. En het mooie was dat mijn jongste zoon graag wilde helpen. Dus meneer schilde de pastinaak, terwijl ik de rode ui en de knoflook sneed. Daarna mocht hij de andere ingrediënten er bij doen en roeren, alles verdelen op de bakplaat en zo werd het steeds meer “zijn” gerecht. Het zal je niet verbazen dat hij de groenten met smaak op heeft gegeten. Door de toevoeging van wat honing en de zachte smaken is dit gerecht best geschikt voor kinderen. Rode ui is van zichzelf ook al wat minder scherp van smaak. Pastinaak is nu goed te verkrijgen, dus als je deze groente een keer wilt proberen, dan is nu je kans!

 

Pastinaak uit de oven

pastinaak-gerecht

Ingrediënten:

500-600 gram Pastinaak
2 -3 rode uien
2 teentjes knoflook
5 takjes verse tijm (of als het niet anders kan een theelepel gedroogde tijm)
2 eetlepels honing
1 eetlepel balsamico azijn
4 eetlepels olijfolie
peper en zout

pastinaak-op-bakplaat

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak en snijd een stukje van de bovenkant af. Snijd nu in de lengte in vieren. Snijd de ui in grove stukken en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de tijmtakjes. Doe alles in een grote kom. Voeg hier de overige ingrediënten aan toe en naar smaak peper en eventueel zout. Meng en hussel alles goed door elkaar. Verspreid de groenten op een bakplaat die je met bakpapier hebt bekleed en zet deze in de oven. Na zo’n 20 – 25 minuten is alles gaar en kun je aan tafel. Lekker met bijvoorbeeld een worstje en aardappelpuree.

N.B. Ik was het bakpapier vergeten…mijn man heeft er een hele klus aan gehad om de bakplaat weer goed schoon te krijgen! Waarvoor mijn grote dank.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost: