Het is altijd handig om een paar basisrecepten te hebben, waarmee je iets simpels makkelijk kunt omtoveren tot iets bijzonders. Dat geldt ook voor dit recept voor vanillesaus. Eenvoudig en snel te maken en nog een week houdbaar in de koelkast.

Recept voor vanillesaus

Ingrediënten:

  • 200 ml slagroom
  • 100 ml volle melk
  • 1 vanillestokje of een theelepel vanille-extract
  • 75 gram suiker
  • 3 eidooiers

Bereiding:

Halveer het vanillestokje en schraap het merg er uit. Doe de slagroom, melk, het vanillemerg en het vanillestokje in een pan en breng rustig aan de kook.

Ondertussen meng je in een kommetje de suiker goed met de eierdooiers.

Als het slagroom mengsel kookt, giet je een klein beetje in het kommetje met de eierdooiers, terwijl je blijft roeren. Dit heet familie maken en zorgt er voor dat je straks geen omelet in je slagroom hebt! Giet nu het eierdooiermengsel weer bij de slagroom en blijf de hele tijd goed roeren. Ik gebruik hier zelf een garde voor.

Zet het vuur niet te hoog en laat het net niet koken. Na een tijdje merk je dat de saus wat dikker wordt. Nu is het tijd om de pan van het vuur te halen en je saus in een kan of kom over te doen. Verwijder nog wel even het vanillestokje, deze heeft zijn werk gedaan. 🙂

Je kunt de saus lauwwarm of koud serveren en in de koelkast blijft hij tot wel een week goed.

Tips:
Heb je toch wat klontjes in je saus? Geen paniek, je hoeft de vanillesaus zeker niet weg te gooien. Giet het door een zeef en je hebt alsnog klontvrije, overheerlijke vanillesaus! (En ja, dit is mij ook overkomen, ondanks driftig roeren…. )
Saus blijft te dun? Dan helpt een extra eidooier vast en zeker. Wel eerst weer even familie maken en dan ook weer blijven roeren.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost: