Stoofpeertjes horen wat mij betreft bij de herfst en in de crockpot of slowcooker is het helemaal eenvoudig om ze klaar te maken. Een tijdje terug heb ik het recept al eens op mijn blog gezet, maar dit leek me een goed moment om het weer eens naar voren te halen. Stoofpeertjes en dan met name de Gieser de Wildeman, heeft ook altijd iets nostalgisch voor mij. Mijn moeder maakte ze vroeger en haar moeder ook. En ik durf te wedden dat dit voor de meeste mensen geldt. Typisch zo’n gerecht dat je aan vroeger doet denken dus. En waar oma’s stoofpeertjes op een petroleumstelletje stonden te pruttelen, hebben we nu de slowcooker. Een stuk veiliger en makkelijker. Niet makkelijker is het schillen van die kleine peertjes. Maar goed het resultaat mag er dan ook zijn….

Ik was laatst bij de Makro en daar zag ik een grote kist stoofpeertjes staan, Gieser de Wildeman, voor maar €1,50! Ik stond er al mee in mijn handen, maar bedacht me net op tijd. Die hele kist moet namelijk ook geschild worden. En die minipeertjes schillen is best wel een klus. Ik heb dus niet de kist, maar wel 1,5 kilo stoofpeertjes meegenomen.

Zoals gezegd is het schillen van stoofpeertjes het ouderwetse handwerk. Een dunschiller is in dit geval wel erg fijn en dan kunnen de kinderen natuurlijk ook prima helpen. Vele handen maken licht werk! En als ze weten hoe lekker zoet het eindresultaat zal zijn, dan denk ik dat ze graag even helpen schillen….

Door de slowcooker te gebruiken, benader je het petroleumstelletje van oma vroeger. Heel langzaam worden de peertjes gaar. Het voordeel is, dat je niet de hele dag thuis hoeft te blijven omdat het gas aan staat: de slowcooker is veilig genoeg om even de deur uit te kunnen.

Recept voor stoofpeertjes in de Slowcooker

Gesneden stoofpeertjes

Ingrediënten:

1,5 kilo (Gieser Wildeman) Stoofpeertjes
175 gram suiker (of naar smaak)
1 kaneelstokje
2 kruidnagels
Citroensap
400 ml water, zoete rode wijn of bessensap

Bereidingswijze:

Snijd de peertjes in vieren, schil ze en verwijder het klokhuis. Doe de peertjes in de slowcooker samen met het kaneelstokje. Sprenkel eventueel een beetje citroensap over de peertjes tegen het verkleuren. Doe in een pannetje de suiker, kruidnagels, citroensap en het vocht en verwarm dit geheel totdat de suiker volledig is opgelost. Giet het vocht bij de peertjes en doe de deksel op de slowcooker.

Stoofpeertjes in de slowcooker

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat zo’n 10-12 uur op de lage stand staan. Als de peertjes mooi rood en zacht zijn, zijn ze klaar. Laat ze anders gerust nog een paar uur in de slowcooker zitten.Voor het vocht kun je verschillende kanten op: alleen water, water met limonadesiroop, zoete rode wijn of glühwijn en ook bessensap is een optie. Kijk wat je in huis hebt en/of wat je lekker vindt.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost: