In de media lees je ontzettend veel over kinderen en suiker. Hartstikke goed vind ik, vooral als je bedenkt dat in bijna alles wat je in de supermarkt verpakt koopt suiker zit. Natuurlijk staat niet in elke ingrediënten lijst het woord suiker, fabrikanten zijn ook niet gek. Kom je de namen dextrose, glucose, glucosesiroop, fructose, maltose en sacharose in de ingrediëntenlijst tegen, dan weet je dat je ook met suiker te maken hebt. En zo zijn er nog wel een stuk of honderd (!) termen voor suiker. Je vindt suiker dus niet alleen in de jam en de chocoladepasta, maar ook in de ketchup, soep, sauzen en zelfs in chips en toastjes.

Nu ben ik beslist niet 100% tegen suiker, begrijp me niet verkeerd. Een heerlijke taart of koekjes hebben gewoon de zoete smaak van suiker nodig. Maar ik denk dat het wel goed is om wat aan verborgen suikers te doen en hierin proberen te beperken. Niet alleen voor volwassenen, maar juist voor kinderen. Hoe meer kinderen aan suiker en de zoete smaak er van wennen, hoe meer ze nodig hebben. Hersenen raken gewend aan de zoetigheid en willen er alleen maar meer van. Als je er voor zorgt dat je de zoetigheid als tussendoortje op een gezondere manier aanbiedt, zoals in de vorm van fruit, dan heb je wel de smaak, maar ook nog eens de gezonde eigenschappen (denk aan vezels, vitamines en mineralen) van een banaan of appel. Suiker blijft suiker hoor ik je denken, dat klopt, maar in de vorm van fruit is het beter voor je lichaam dan de geraffineerde suikers die je zomaar aan de yoghurt toevoegt.

Een tussendoortje hoort toch lekker zoet te zijn? Dat kan! Maar het kan ook zoet én gezond! Ik kwam op verschillende sites een soort dadelballetjes tegen. Er gaat geen gram suiker in en toch is het een heerlijke zoete snack. Dat komt uiteraard door de dadels die van zichzelf behoorlijk zoet zijn. Ik heb deze snack aan verschillende volwassenen en kinderen aangeboden en iedereen vroeg er nog eentje! Ook de mensen die normaal gesproken hun neus voor dadels ophalen. De zoete, smeuïge zachte smaak van de dadels combineert goed met de hazelnoten, kokos en cacao. Zo’n Choco-Kokosballetje smelt bijna in je mond, waarna je van het crunchy effect van de hazelnoten kunt genieten. Probeer nu mijn variatie van de dadelballetjes en maak zo een gezonde zoete snack voor het hele gezin!

 

Choco-kokosballetjes

Choco kokosballetjes

Ingrediënten:

200 gram verse dadels
50 gram ongezouten blanke hazelnoten
100 gram kokos
2 eetlepels cacao
2 eetlepels kokosolie

Extra:
50 gram kokos om de balletjes in te rollen

 

Bereiding:

Ontpit de dadels en doe ze in de keukenmachine met hakmes. Smelt de kokos olie in ongeveer 10 sec in de magnetron. Doe de overige ingrediënten er bij. Laat de keukenmachine alles fijnhakken en maal het tot een kleverige bal. Voeg eventueel een lepel water toe als de bal te droog is.

Neem elke keer een beetje van de massa en rol er kleine balletjes van met je handen. Rol ze daarna door de kokos en doe ze in een bakje. Ga door tot de massa op is.
Het is een kleverig klusje en je handen blijven beslist niet schoon, maar geloof me, het is de moeite waard.

Je kunt de balletjes een aantal dagen in de koelkast bewaren….als het je lukt er zo lang van af te blijven!
Ik wil er overigens nog wel bij zeggen dat één of twee van deze heerlijke Choco-Kokosballetjes gezond zijn, maar in één keer de hele schaal leegeten is minder “healthy”. Mijn moeder zei altijd:”Alles waar ” te” voor staat is niet goed.” Dat geldt dus ook voor te veel Choco-kokosballetjes!

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost: