Om eerlijk te zijn gebruik ik mijn slowcooker voornamelijk voor hartige gerechten, afgezien van het overheerlijke appeltaartdessert natuurlijk! Voor stoofschotels en dergelijke is een Crockpot natuurlijk ook ideaal. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ik had er gewoon nog niet eerder aan gedacht om echt een taart te bakken.

Daar is nu verandering in gekomen. Ik kwam een recept tegen van een cheesecake uit de slowcooker. Ideaal natuurlijk, want zo’n cheesecake gaart door middel van een waterbad. In de slowcooker zit je cheesecake lekker knus in een warm bad om zo lekker smeuïg en zijdezacht te worden.

Geen moeilijk gedoe, want de bodem is gewoon gemaakt van verkruimelde koekjes en boter. Ik koos voor Bastogne koeken, maar je kunt natuurlijk ook voor je eigen favoriet kiezen. En afgezien van de roomkaas en kwark heb je de andere ingrediënten waarschijnlijk al gewoon in huis. Dus wat let je…. tover je slowcooker om in je eigen bakkerij en serveer dit weekend deze heerlijke cheesecake!

Recept Slowcooker Cheesecake

Ingrediënten:

Voor de bodem:
100 gram Bastogne koeken
50 gram ongezouten boter, gesmolten
20 gram kristalsuiker

Voor de vulling:
450 gram roomkaas
100 gram kristalsuiker
20 gram bloem
1 theelepel vanille-extract
2 grote eieren, kamertemperatuur
125 ml yoghurt, zure room of kwark

Bereiding:
Bedek de bodem van een springvorm van 15 cm met bakpapier en vet de vorm in. Vouw aluminiumfolie over de onderkant en zijkant van de springvorm. Eventueel gebruik je een tweede laag. Dit zorgt ervoor dat er geen water in je springvorm kan komen of er uit kan lopen. Zo voorkom je dus de “soggy bottom”. 😉
Bij mijn Crockpot slowcooker werd een klein rekje meegeleverd dus ik zet mijn springvorm daar straks op. Heb je dat niet? Maak dan van aluminiumfolie 3 balletjes van ongeveer 1 cm hoog en leg deze alvast in je slowcooker. Vul de slowcooker met water ter hoogte van de balletjes.

Verkruimel de koeken in een blender en roer hier de gesmolten boter en de suiker door. Bedek de bodem van de springvorm met het koekmengsel en druk goed aan met een lepel.

Slowcooker Cheesecake Koekbodem

Voor de vulling mix je de roomkaas, de suiker, de bloem en het vanille-extract tot deze mooi glad en egaal is. Voeg nu één voor één de eieren toe en mix opnieuw tot deze volledig zijn opgenomen door het mengsel. Als laatste doe je de yoghurt erbij en schraap je de randen van de kom nog even schoon. Mix nogmaals.

Giet het roomkaas mengsel op de koekbodem in de springvorm en strijk glad. Je kan het zo laten of zoals ik heb gedaan wat frambozenjam erdoor “swirlen”. In de tips laat ik je zien hoe je dat doet. Zet de vorm op het rooster of de balletjes van aluminiumfolie in de slowcooker. Vouw een schone theedoek om de deksel om het teveel aan condens op te vangen.

Slowcooker Cheesecake met Theedoek

Bak de cheesecake 2 uur op high (dit kan niet op low) en laat daarna nog 1 uur afgedekt in de slowcooker staan. Laat de cheesecake in de vorm op een rooster zeker 4 uur afkoelen voordat je de ring verwijdert. Je kan hem zelfs een nachtje laten staan voor de zekerheid. Verwijder voorzichtig de rand, haal de cheesecake van het bakpapier en zet om een mooi bord. Enjoy!

Slowcooker Cheesecake

Tips:
Je kunt deze cheesecake wat extra’s geven. Als je het roomkaasmengsel hebt gladgestreken doe je een paar kleine schepjes frambozenjam er op. Maak nu met een prikker mooie swirls.

Slowcooker_Cheesecake_Swirls


Kijk liever niet en anders pas tegen het einde van de baktijd onder de deksel om het stoomproces niet te verstoren.
Je kunt ook andere koekjes gebruiken, zoals digestives of volkorenkoekjes als je dat lekkerder vindt.

Dit recept komt oorspronkelijk van Martha Stewart, maar heb ik aangepast naar Nederlandse maten en ingrediënten.

Slowcooker Cheesecake
Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost: