rik-speculaas-makenBij deze tijd dat Sinterklaas weer in het land is, horen gewoon allerlei lekkernijen. Een stuk speculaas mag dan natuurijk niet ontbreken. Deze koek is eigenlijk het hele jaar wel verkrijgbaar in ons land en dat is niet voor niets. De wat zoete smaak van de speculaaskruiden zorgt er voor dat zowel kinderen als volwassenen deze kruidige koek wel kunnen waarderen. Speculaas- of koekkruiden kun je gewoon bij de supermarkt kopen en is een mix van verschillende smaakmakers. Je vindt er uiteraard kaneel in, maar ook kruidnagel, nootmuskaat en gember horen er in thuis. De verhoudingen kunnen per merk verschillen, waardoor de ene soort speculaaskruiden anders smaken dan de andere. Hoewel er een verschil kan zitten in samenstelling tussen speculaas- en koekkruiden kunnen beide elkaar prima vervangen als je geen keus hebt.

Speculaas maken is een leuk karweitje om met je kinderen te doen. Ze moeten echter wel een beetje geduld hebben. Het deeg voor de speculaas moet namelijk in de koelkast rusten….Je zou er dus voor kunnen kiezen om het deeg van tevoren te maken en de kinderen er pas bij te roepen op het moment dat je toe bent aan het uitrollen van het deeg en het uitsteken van de koek. Ik heb zelf eerder een poging gedaan om het met een speculaasplank te doen, maar helaas resulteerde niet in een mooie speculaasmolen, maar in vastgeplakt deeg dat er uitgekrabd moest worden! En dat terwijl de houten speculaasvorm keurig bestoven was met bloem. Als er iemand is die mij kan vertellen hoe het wel lukt, ik hoor het graag!

Voor nu in ieder geval het recept voor heerlijke speculaas om samen met je kinderen te maken in alle mogelijke vormen die je maar wil. Je kunt hiervoor uiteraard koekjesuitstekers gebruiken, maar heb je die niet dan werkt een rond glas of kopje ook prima. Je kunt zelfs met een mesje een figuur uitsnijden. Laat je creativiteit de vrije loop en geniet van je zelf gemaakte speculaas. Oh ja, in een koekblik blijft deze speculaas een dag of 3 lekker knapperig, als je er zo lang van af kunt blijven!

 

Speculaas

speculaas-op-bakplaat

Ingrediënten:

200 gram roomboter, om kamertemperatuur
1/2 theelepel zout
rasp van een halve citroen
225 gram lichtbruine basterdsuiker
50 ml karnemelk
400 gram zelfrijzend bakmeel
3 1/2 eetlepel speculaaskruiden

Bereiding:

Meng en kneed alle ingrediënten tot een samenhangend deeg. Let er op dat je niet te lang door kneedt. Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg deze minimaal een uur in de koelkast. Je kunt het deeg zelfs een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Kneed het deeg kort door en rol het uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek of snijd nu de vormen uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Maak de koekjes niet te dik, ongeveer een halve centimeter. Bak de koekjes in 16-18 minuten in het midden van de oven af. Haal ze van de plaat en laat ze afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

speculaas-pop

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/zelf-speculaas-maken/
SHARE