Sinterklaas is weer in Nederland en daar horen natuurlijk pepernoten bij! Leuk om vanmiddag samen met de kids te maken en helemaal niet moeilijk.

In de winkel zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten pepernoten te koop. En er zijn vanaf zelfs speciale pepernotenwinkels in verschillende grote steden. Pepernotenfabriek Van Delft opende eerder al een speciale pop-up store in Amsterdam, maar dit jaar zijn er in meerdere steden in Nederland deze pepernotenwinkels waar de meest extosche smaken gekocht kunnen worden. Hoewel ik dol ben op pepernoten en graag verschillende smaken uit probeer, vind ik het toch altijd fascinerend om te zien hoe de winkels zich als we terug komen van de zomervakantie (!) vullen met de eerste zakken kruidnoten. Voor mij hoort dit toch echt bij Sinterklaas en niet zo zeer bij een warme zomeravond in de tuin. Kan aan mij liggen natuurlijk.

Maar goed, terug naar het onderwerp: wat is er nou leuker dan zelf pepernoten maken? Moeilijk is het helemaal niet en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al wel in huis. En anders is het in de supermarkt te krijgen. Je kinderen willen waarschijnlijk graag zelf aan de slag en na een kwartiertje in de oven is er een heerlijke beloning!

Recept voor Pepernoten/Kruidnoten

Ingrediënten (voor ongeveer 100 stuks):

200 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram donkere basterdsuiker
1 eetlepel speculaaskruiden
zout
100 gram koude harde roomboter
3 eetlepels melk

Bakpapier

Bereiding:

Zeef het bakmeel in een kom en voeg daar de basterdsuiker, de speculaaskruiden en een halve theelepel zout aan toe. Doe de boter en de melk erbij en wrijf nu alles met je vingers tot kruimels, kneed daarna net zo lang tot alles mooi verdeeld is en vorm er een bal van. Pak het in vershoudfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en leg het bakpapier op een bakplaat. Nu kun je van het deeg balletjes maken van ongeveer 1 cm dik. Je kunt je kids lekker hun gang laten gaan. Maar een snelle methode is als volgt. Rol van het deeg lange slierten van ongeveer 1 cm dik. Snijd deze dan in stukjes en vorm van elk stukje een balletje. Leg alle balletjes op de bakplaat ( misschien zul je in 2 rondes moeten bakken omdat niet alles op de plaat past) en druk ze met je duim iets plat. Bak de kruidnoten in het midden van de over in ongeveer 15 minuten mooi bruin.  Even laten afkoelen en smullen maar!!

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/zelf-pepernoten-maken/
SHARE