De slowcooker (of crockpot) is één van mijn favoriete keukenapparaten. Ik gebruik hem dan ook regelmatig en niet alleen als ik geen tijd of zin heb om te koken. Het is gewoon zo makkelijk: je doet alle ingrediënten er in, zet hem aan en hoppa na een paar uur komt er een heerlijke maaltijd uit. Ik maak overigens meestal avondmaaltijden zoals stoofpot in mijn slowcooker, maar ook een heerlijk nagerecht (zoals deze met appel) is makkelijk te maken en wordt hier in huis erg gewaardeerd.

 

Maar hoe zit het dan met een goed ontbijt uit de slowcooker? Daar ben ik dus ook eens mee aan de slag gegaan. Inmiddels weet iedereen wel dat havermout gezond is, dus daar hoef ik nu niet een heel verhaal over te schrijven. Ook de vele variaties die mogelijk zijn met havermout zijn wel bekend, dus aan de slag met een ontbijt uit de slowcooker.

 

Appel en kaneel zijn dikke vrienden en samen met havermout vormt het de basis van dit gezonde ontbijt. Zoals in het recept al staat aangegeven kun je variëren met de extra ingrediënten. Vind je het lekker om rozijnen toe te voegen of houd je meer van nootjes? Het kan allemaal. Daarnaast kun je zelf bepalen of en hoeveel zoetigheid je toevoegt. Kies je voor bruine suiker, ahornsiroop, agavesiroop of stevia? Het maakt in dit geval niet uit, je kunt dit ontbijt maken zoals jij het lekker vindt.

Doe alles ’s avonds voordat je gaat slapen in de crockpot en wordt ’s ochtends wakker met de heerlijke geur van kaneel en appel in huis. Je kunt direct ontbijten en meteen de deur uit als je haast hebt. En wat er overblijft kan in de koelkast of vriezer. Maak je er één-persoons-porties van, dan heb je altijd een makkelijk en snel ontbijt achter de hand. Even in de magnetron opwarmen met een beetje extra melk en klaar!

ingredienten slowcooker ontbijt_1

Ingrediënten:

2 appels, geschild, zonder klokhuis, snijd ze in blokjes
375 ml halfvolle melk of amandelmelk
375 ml water
85 gram havermout
2 eetlepels bruine suiker (of ahornsiroop of andere gewenste zoetstof)
25 gram boter, in stukjes gesneden (optioneel)
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
Optioneel: gehakte noten, rozijnen, cranberries, ahornsiroop, extra melk of boter

 

Bereiding:

Vet de binnenkant van je slowcooker in met een beetje plantaardige olie. Ik doe dat altijd met een keukenpapiertje met een paar druppels olie er op. Werkt makkelijk en snel. Doe alle ingrediënten (behalve de optionele toppings) in de slowcooker.

slowcooker havermout

Roer, dek af en kook ongeveer 7 uur op de lage stand (slowcooker tijden kunnen variëren). Schep de havermout in kommen en voeg indien gewenst optionele toppings toe. Geniet van je gezonde ontbijt!

slowcooker gezond ontbijt

Tip:

Opwarmen van een restje doe je zo. Doe een hoeveelheid voor 1 persoon in een schaaltje en verwarm 1 minuut. Voeg nu een goede scheut melk toe en roer alles door. Verwarm nog een zo’n 40 seconden tot het de gewenste temperatuur heeft.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/slowcooker-havermout-gezond-makkelijk-en-snel-ontbijt/
SHARE