Heb je ook zo genoten van je vakantie in Frankrijk? ’s Ochtends lekker ontbijten met een vers stokbrood en warme croissantjes, daarna gaan de kinderen zich lekker uitleven in het zwembad, terwijl jij je verdiept in een boek en je partner geniet van de zon. Zo simpel kan een goede vakantie zijn.

Simpel is de Franse keuken echter niet te noemen. Haute cuisine is niet voor niets het woord dat staat voor culinaire hoogstandjes. Maar bij de meeste Franse gezinnen is hier net zo min tijd voor als bij ons. En als je de keuken van het platteland neemt, dan zie je dat deze vooral heel praktisch en vooral smaakvol is.

In Frankrijk wordt veel groente gegeten en alles wordt gebruikt. Van oudsher werden de restjes verwerkt in een stoofpot, een soort ratjetoe van groenten: ratatouille. Hoewel elke Franse Maman dit gerecht weer anders maakt, zijn er toch wel een paar ingrediënten die eigenlijk in elke ratatouille te vinden zijn. Zo mag een courgette niet ontbreken en ook de tomaten vind je altijd terug. Verder zie je veel verschillende groenten zoals aubergine, wortel, ui en paprika. Een kruid dat veel in Frankrijk gebruikt wordt en dus ook in de ratatouille gaat is tijm.

Mocht je nog op vakantie gaan naar Frankrijk en als je geen zin hebt om al die groenten te snijden, dan is dit gerecht ook in blik in de supermarkt te verkrijgen. Niet te vergelijken met een verse ratatouille, maar wel makkelijk. Overigens is dit gerecht zoals gezegd ook ideaal om restjes groenten van andere gerechten in te verwerken. Hoef je niks weg te gooien en toch een lekkere en gezonde maaltijd.

Een leuke bijkomstigheid is dat de kinderen prima kunnen helpen met het snijden van de groenten. Zo leren ze een klein beetje koken, zien ze wat er in het gerecht gaat en is de kans dat ze het eten weer een stuk groter. Laat ze trouwens, als ze dat willen, vooral ook de rauwe, gewassen groenten proeven. Sommige groenten kunnen heel goed rauw gegeten worden, wortel bijvoorbeeld, maar de smaak en textuur is dan anders dan wanneer het gekookt is. Andere groenten zijn rauw niet zo lekker, prima als je kind er op die manier achter komt wat het wel en niet lekker vindt.

Hier heb ik een heerlijk recept om zelf ratatouille te maken en in gedachten nog weer even terug te keren naar de Gite op het Franse platteland. Geen Haute Cuisine, maar wel erg lekker!

Groenten freeimages.com/Marcin Wysmulek

Ratatouille

Ingrediënten:

1 blik gepelde tomaten
2 courgettes
2 aubergines
1  rode paprika
1  groene paprika
1 grote ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
zout en peper
citroensap
1 afgestreken theelepel gedroogde tijm of een volle theelepel verse tijm
1 hand fijngesneden verse basilicum

Laat de tomaten uitlekken, maar bewaar het sap. Snijd de tomaten in grove stukken. Was de aubergines, courgettes en paprika’s. Snijd de courgette eerst in plakken en snijd deze daarna in vieren. Snijd de aubergine in even grote stukken als de courgette.
Snijd de paprika’s in blokjes en snipper de ui. Hak de knoflook fijn.

Verwarm de olijfolie in een grote ruime pan (liefst met anti-aanbaklaag) en fruit nu de uien op middelmatig vuur tot ze goudgeel zijn. Voeg de aubergine, courgette, paprika en knoflook bij de uien in de pan en strooi hier wat peper en zout over.

Zet nu het vuur hoog en schep de ratatouille om tot de stukken aubergine en courgette beginnen te kleuren. Blijf voortdurend roeren om er voor te zorgen dat de groenten niet aan de pan aanbakken. Zorg er voor dat je geen extra olie toevoegt, dit wordt direct opgezogen door de aubergine en deze kan dan geen vocht en smaak meer uit het gerecht opnemen.

Als de groenten gebakken zijn, voeg je de helft van de in stukken gesneden tomaten en al het tomatensap toe. Doe de tijm erbij, en een klein scheutje citroensap en schep de ratatouille om.

Laat de ratatouille zonder deksel ongeveer 30 minuten stoven op een laag vuur stoven tot de groenten gaar zijn en het vocht in de pan een dikke saus is geworden. Houd de pan in de gaten en roer af en toe om. Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik wordt. Als de saus te dun blijft kun je het vuur wat hoger zetten. Doe de resterende stukken tomaat en de basilicum bij de ratatouille en roer alles om. Zet nu het vuur uit en laat het gerecht met de deksel op de pan zo’n 1 tot 2 uur staan. Proef nu de ratatouille en breng eventueel nog meer op smaak met zout of peper.

Verwarm alles opnieuw om te serveren. Bon appetit!

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/ratatouille-restjes-of-haute-cuisine/
SHARE