Elk land heeft zo zijn eigen specialiteiten op culinair en drank gebied. Neem nu Italië, vakantieland bij uitstek voor veel Nederlanders. Op de camping aan het Gardameer, relaxen in een vakantiehuis In Toscane of op citytrip in Rome. Genieten van de echte Italiaanse pasta’s en pizza’s. Als het goed is kom je er dan ook achter dat de manier waarop we in Nederland pasta maken totaal anders is dan hoe de Italianen pasta beleven. Inderdaad, Italianen beleven eten. Het is een groot onderdeel van de cultuur en in elke streek heeft weer eigen gerechten waar men trots op is. Door gebruik te maken van wat er in de natuur het beste groeit en bloeit worden de gerechten samengesteld.

Bij Napels in Sorrento groeien de beste citroenen op de vulkanische grond. De Sorrento citroen heeft een dikkere schil en is veel smaakvoller dan welke andere citroen dan ook. Geen wonder dat de Limoncello uit deze streek zo lekker is. Je kunt de echte Limoncello herkennen aan het IGP (Indicatie Geografisch Protect) keurmerk.

Wil je echter thuis nog een beetje nagenieten van je vakantie, dan is er niks leuker dan zelf dit heerlijke drankje te maken. Eigenlijk heb je hier inmaakalcohol voor nodig van 90%, maar dat is in Nederland lastig te verkrijgen en duur. Mocht je echter nog naar Italië, Frankrijk of Belgie gaan, kijk dan vooral even in de supermarkt. Daar kun je een liter voor tussen de tien en twintig euro krijgen. Ik heb hier een recept voor Limoncello gemaakt met wodka. Smaakt ook prima en een stuk makkelijker verkrijgbaar in Nederland. Je moet even geduld hebben, maar dan heb je ook een heerlijk drankje.

Ik hoef je er denk ik niet bij te vertellen dat dit niet geschikt is voor kinderen toch? Maar omdat dit een blog over het hele gezin is, doe ik er ook nog een recept bij voor zelfgemaakte “lemonade”. Zo heeft iedereen wat lekkers vooraf en kun je je nog weer even in Italië wanen.

Limonello

Recept Limoncello

Ingrediënten:

5 mooie rijpe citroenen, goed schoongeboend
1 liter wodka
500 gram suiker
2 liter water

Haal met een dunschiller de schil van de citroenen. Zorg er hierbij voor dat je zo min mogelijk wit meeneemt van de citroen, want dat maakt de limoncello bitter. Doe de schillen in een grote pot, een weckpot is ideaal. Schenk de wodka er bij, doe de pot dicht en schud even om. En nu begint het lange wachten: zet de pot op een donkere plaats, het liefst een week of 4!

Breng twee liter water aan de kook en los er al roerend de suiker in op. Laat dit geheel afkoelen. Haal de schillen uit de wodka en giet het water bij de alcohol. Gebruik eventueel een grotere schaal, als je weckpot niet groot genoeg is. Als je wilt kun je de limoncello nog filteren door een schone theedoek, de limoncello ziet er dan mooier uit, maar voor de smaak maakt het niet uit. Nu is je heerlijke zomerse drankje klaar om in flessen overgegoten te worden. Plaats de flessen in de vriezer en geniet van je ijskoude limoncello na een heerlijke spaghetti bolognese!

Recept Lemonade

Ingrediënten:

250 ml vers geperst citroensap
300 gram suiker
250 ml warm water
1 liter koud water

Rol met je handen de citroenen op een snijplank om het sap los te krijgen, en ga ze dan pas persen. Je zult zien dat je er meer sap uit krijgt. Los de suiker op in het warme water, goed roeren. Giet nu het vers geperste citroensap er bij en voeg het koude water toe en roer. Giet in een grote kan en zet nog even in de koelkast. Geniet van je Home Made Lemonade!

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/nog-even-terug-in-italie-met-limoncello-en-lemonade/
SHARE