Op de één of andere manier hebben spruitjes een slechte naam gekregen bij kinderen. Typerend was wel de opmerking van Rik:” Mam, kinderen uit mijn klas zeggen dat ze spruitjes vies vinden, maar ze hebben het nog geeneens gehad, dus hoe weten ze dat nou?!”

Toch grappig om te merken hoe dat stigma dat aan spruitjes kleeft, blijft leven onder kinderen en misschien ook wel ouders. Want de smaak van spruitjes is de afgelopen jaren nogal veranderd. Zo’n dertig jaar geleden kon deze groente nogal bitter zijn, maar tegenwoordig hebben telers het zo weten te verbouwen, dat dit veel minder is en de smaak dus ook veel zachter. Overigens scheelt het ook wanneer je kleinere spruitjes koopt, die zijn ook zachter van smaak en vinden meer mensen lekker.

Nu moet ik eerlijk zijn, vroeger was ik ook geen fan van spruitjes. We aten ze wel, maar het was niet mijn favoriete eten. Dus toen ik het huis uit ging en zelf bepaalde wat er op tafel kwam, waren dat beslist geen spruitjes. Een enkele keer kwam ik ze nog wel eens tegen in een restaurant of bij mensen thuis en dan at ik ze zeker op. Ik merkte dat de wat kleinere spruitjes inderdaad echt lekker zijn als ze mooi zacht en beetgaar zijn. En zo begon ik deze groente wat meer te waarderen.

Er was vroeger thuis trouwens één recept met spruitjes dat er wel inging bij het hele gezin en dat is spruitjesstamppot met shoarma. Het leek me een goed idee om dat weer eens te maken. Vorig jaar had ik al eens spruitjes gekookt op verzoek van de kinderen. Ze wilden toch wel eens proeven hoe dat nou echt smaakte, waar al die ophef over was en ze vonden het “best lekker”. Om dat “best lekker” nog een beetje op te krikken leek me deze keer dus de spruitjesstamppot met shoarma een goed idee, en dat resulteerde in een tweede keer opscheppen!

Dus als je je kinderen en misschien jezelf ook aan de spruitjes wilt hebben, dan is dit een goed idee om mee te beginnen.

 

Spruitjes Stamppot met Shoarma

spruitjes stamppot

 

Ingrediënten: 

1 kilo aardappels
1 ui
500 gram spruitjes
peper
scheutje melk en klontje boter
450 gram shoarma reepjes
1/2 theelepel shoarma kruiden indien nodig
Optioneel: 2 appels

Bereiding:

Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Maak de spruitjes schoon (onderkant er af snijden en buitenste blaadjes verwijderen) en snijd ze in tweeën. Zet een grote pan met een laag water op en kook de aardappels in ruim 20 minuten gaar. Doe de spruitjes er de laatste 10 minuten bij.
Snipper de ui en fruit deze in een beetje boter in een koekenpan een paar minuten op een middelmatig vuur. Dan kan de shoarma er bij en het vuur wat hoger. Blijf omscheppen totdat de shoarma gaar is.
Giet de aardappels en de spruitjes af en doe ze terug in de pan. Stamp dit met een scheutje melk en een beetje boter tot een mooie puree.
Roer de shoarma reepjes door de stampot en proef even. Indien nodig kun je wat extra shoarma kruiden toevoegen naar wens.
Optioneel: Schil de appels, haal de klokhuizen er uit en snijd in dikke plakken. Bak de plakken appels een paar minuten om en om in het overgebleven vet van de shoarma. Leg de schijven op de stamppot.
Eet smakelijk!
Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/met-dit-recept-lusten-ze-wel-spruitjes/