Appelflappen, wie kent ze niet? Heerlijke driehoekjes van bladerdeeg met een krokant suikerlaagje en een smeuïge vulling van appel en kaneel. Je ziet appelflappen bijna in elke supermarkt en bij de bakker zijn ze meestal ook gewoon te koop. Maar nog veel leuker is het om deze lekkernij zelf te maken!

In deze tijd van het jaar, wanneer er volop appels te koop zijn, probeer ik altijd weer lekkere dingen te maken. Zo is het slowcooker appeltaart dessert hier ook nog steeds favoriet, zeker in de herfst. Maar wil je even snel iets simpels, dan is de appelflap een ideaal gebakje om samen met je kind te maken. Als je kids wat ouder zijn is dit zelfs een gerecht dat ze zelf kunnen maken. Want moeilijk is het absoluut niet, zeker niet als je gewoon bladerdeeg uit de vriezer gebruikt. Wanneer je suiker vervangt door bijvoorbeeld Stevia, dan is het zelfs bijna gezond te noemen! Oké, de bladerdeeg bevat wat vet, maar ik kan me slechtere tussendoortjes voorstellen. Als je echt creatief wilt zijn dan kun je de vulling nog verder aanvullen met bijvoorbeeld cranberries, gedroogde abrikozen of hazelnoot. De combinaties zijn eindeloos, dus gebruik je fantasie, of laat je zoon of dochter iets lekkers bedenken en ga aan de bak!

Appelflappen

appelflap ingrediënten

Ingrediënten:

Pakje diepvriesbladerdeeg of een rol verse bladerdeeg
1 grote appel (ik gebruik Jonagold)
Suiker (of Stevia)
Handje rozijnen
Kaneel
1 ei

Bakpapier (scheelt je veel schoonmaakwerk straks!)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal 6 plakjes bladerdeeg uit de vriezer en laat ontdooien. Dit is binnen een paar minuten klaar.

Schil en snijd de appel in kleine stukjes. Doe deze samen met een eetlepel suiker, de rozijnen en kaneel naar smaak in een bakje en roer goed door.

appelflap voorbereiding

Als je een rol gebruikt kun je uit deze rol 6 vierkanten snijden. Pak een plakje bladerdeeg en leg deze met de punt naar je toe. Leg hier een lepel appelvulling op.
Vouw nu de appelflap dicht. Zorg dat je de rand een beetje omrolt naar boven, zodat de naad goed dicht is en er geen vocht uit kan komen. Doe dit met alle 6 bladerdeeg plakjes en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat.

appelflap dichtmaken

Breek het ei en roer deze even goed door. Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met het losgeklopte ei en bestrooi met een klein beetje suiker. Doe dit niet met Stevia, als je geen suiker wilt gebruiken, laat je deze hier gewoon weg.

Zet de bakplaat in het midden an de oven en bak de appelflappen in ongeveer 15 minuten goudbruin.

appelflap gebakken

Eet ze warm, maar pas op: net uit de oven is de vulling gloeiend heet! Koud zijn deze appelflappen overigens ook nog steeds erg lekker.

Appelflap gebakken

 

TIP! Heb je nog vulling over? Bewaar het in de koelkast en roer het ’s avonds door de yoghurt!

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/makkelijke-appelflappen-maken/
SHARE