Een van de leukste bezigheden die je met kinderen (jong en oud) kunt doen is koekjes bakken. Ik heb er in ieder geval goede herinneringen aan. Vroeger mochten we in de vakantie wel eens koekjes bakken. Heerlijk kliederen met je handen in het deeg en dan alvast een klein beetje snoepen! De leukste creaties maken en op de bakplaat leggen. Na een kwartiertje was het nog meer smullen van al het lekkers. Ik denk dat mijn moeder het naderhand soms wat minder leuk vond, de bloem, het deeg en de versiersels zaten overal en nergens in de keuken!

Als je dus koekjes gaat bakken met je kind, dan heb ik één goede tip voor je: doe dit vlak voordat je je keuken een grote beurt gaat geven. Dan is de bende die het kan veroorzaken een stuk minder erg!

zandkoekjes Rik

Makkelijk recept voor koekjes

Tegenwoordig kun je bijna voor elk soort gebak wel een kant en klare verpakking kopen in de supermarkt. Ten eerste is dat in verhouding heel duur en ten tweede is het veel leuker om zelf je deeg te maken. Koekjesdeeg is helemaal niet moeilijk. Ik gebruik hiervoor het recept voor zandkoekjes. Hier kan weinig mee misgaan, de hoeveelheden luisteren niet zo nauw en kinderen kunnen er van snoepen omdat er geen ei in zit. Oudere kinderen kunnen dit deeg goed zelf maken, voor jongere kinderen zul je zelf even aan de slag moeten.

Zandkoekjes

zandkoekjes ingrediënten

Ingrediënten:

200 gram bloem
150 gram boter
100 gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout

Bereiding:

Snijd de koude boter in kleine stukjes en kneed dit vlug door de gezeefde bloem. Voeg daarna de suiker en het zout toe en kneed nog even goed door. Maak van het deeg een bal en verpak dit in plasticfolie en leg het minimaal een uur in de koelkast.

Bestrooi je werkblad (tafel of aanrecht) rijkelijk met bloem en rol een gedeelte van het deeg uit tot een lap van ongeveer een ½ centimeter dik. Het is handig om hierbij de deegroller ook te bestrooien met bloem, zo blijft hij niet kleven een het deeg. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Nu kun je allerlei vormpjes uit het deeg (laten) steken. Eventueel zijn deze vormpjes ook nog te versieren met jam, nootjes of andere strooisels.

zandkoekjes bakplaat

 

 

 

 

 

 

 

 

Leg een vel bakpapier op een bakblik en plaats hier de koekje op. Schuif het bakblik in het midden van de oven. Na ongeveer een kwartier zijn de koekjes gaar en klaar om af te koelen.

Koekjes versieren:

Je kunt de koekjes ook nog van een glazuurlaagje voorzien als ze helemaal afgekoeld zijn. Meng hiervoor drupje voor drupje wat water door 250 gram poedersuiker. Het moet een plakkerige dikke massa worden en je gebruikt al snel te veel water. Eventueel kun je het glazuur ook nog kleuren met voedingsmiddelkleurstof. Gebruik een lepel om wat glazuur op een koekje te smeren.

De glazuur is ook heel handig om allerlei andere versiersels op de koekjes te plakken. Dat kan variëren van hagelslag tot speciaal suikerwerk. Je kunt er hele kunstwerken van maken als je wilt.

Zandkoekjes

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/makkelijk-recept-koekjes-bakken-met-je-kinderen/
SHARE