Gisteravond zelf een lekker gerecht bedacht en die viel in de smaak bij alle heren in huis. En ook bij een aantal van mijn volgers op twitter. Dus op speciaal verzoek hierbij het recept. Makkelijk te koken want de oven doet het meeste werk, zodat je alle aandacht (zen meditatie) aan de risotto kunt geven.

 

Ingrediënten Risotto:

600 gram prei
2 biologische kipfilets
8-12 plakjes pancetta (evt. bacon)
4 takjes rozemarijn
tijm
olijfolie

200 gram risotto

1 uitje
60 gram boter
250 gram kastanjechampignons
150 ml. droge witte wijn
1 liter hete kippenbouillon van twee blokjes
100 gram parmezaanse kaas geraspt

peper
zout

 

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 200 graden.

Begin met de prei en de kip. Snijd de prei in stukken van ongeveer 2 cm. en was deze goed. Snijd de kipfilets in de lengte in tweeën zodat je in totaal 4 stukken hebt. Doe de prei, kipfilet, theelepel tijm en wat peper en zout in een kom en giet er twee eetlepels olijfolie bij. Meng alles door elkaar en laat even staan. Haal de kipfilets er uit en doe de prei in een ovenschaal. Doe er nog een scheutje olijfolie bij en dek af met aluminiumfolie. Leg een takje rozemarijn op de kipfilets en omwikkel ze elk met 2 plakjes pancetta. Leg de kipfilets in de ovenschaal op de aluminiumfolie en druppel ook hier nog wat olijfolie over. Zet de schaal ongeveer 35 minuten in het midden van de oven.

Snijd het uitje fijn. Doe de boter in een pan met dikke bodem en fruit hierin het uitje glazig. Doe nu de risotto erbij en roer goed door. Na ongeveer 3 minuten is de korrel glanzend en kun je de wijn erbij doen. Breng aan de kook en wacht tot de wijn bijna is opgenomen en de alcohol verdampt. Giet er nu een scheut bouillon bij en roer. Als de bouillion bijna is opgenomen, doe je de volgende scheut er bij. Ga zo door. Na ongeveer 20 minuten heb moet de risotto korrel zacht zijn, maar geen pap. Er moet nog een kleine “bite” zijn. Doe de laatste 3 minuten de kastanjechampignons erbij en roer door. Doe de geraspte parmezaanse kaas erbij en wat peper en zout naar smaak. Roer goed door en laat even staan van het vuur af.

Als het goed is, is nu zowel de prei, de kip als de risotto samen klaar. Eet smakelijk!

 

TIP!
Een goede risotto valt of staat met aandacht. Blijf er dus altijd bij, roer af en toe en zorg dat je op tijd de bouillon toevoegt. Zo wordt het lekker smeuïg en zacht.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/kip-prei-en-risotto-de-luxe-versie/
SHARE