Inmiddels weet iedereen wel dat het ontbijt overslaan geen goed idee is, toch? Je start de dag en de motor moet wat energie krijgen om op te starten, je ontbijt dus. Niet iedereen heeft echter dezelfde behoefte, een boterham is een goed idee, maar veel staat dat tegen zo vroeg op de morgen. Maar er zijn ook genoeg andere ontbijtjes te bedenken. De laatste tijd houd ik van een schaaltje magere yoghurt of kwark met zelf gemaakte granola. Niet moeilijk om te maken en doordat je zelf bepaalt welke zoetigheid je toevoegt en hoeveel, bepaal je dus ook hoe gezond je ontbijt is!

Granola heeft als basis havervlokken en daar kun je naar wens allerlei zaden, pitten en noten aan toe voegen. Maar in deze Sinterklaastijd leek het me lekker om ook wat speculaas en geraspte sinaasappelschil er bij te doen. En dat pakte heel erg goed uit, al zeg ik het zelf. Ik heb voor dit recept honing gebruikt, maar je kunt ook agavesiroop of ahornsiroop voor het maken van granola gebruiken als je dat lekker vindt. Wat mij betreft hoef ik in de yoghurt dan niet nog meer suiker of zo te hebben, dit is zo vol van smaak dat ik de extra zoetigheid die in bijvoorbeeld cruesli in een pak zit niet mis. Granola is overigens niet alleen geschikt voor volwassen, het is ook uitermate geschikt voor kinderen om de dag mee te beginnen. Het zit namelijk vol met bouwstoffen,vezels en ook de eiwitten van de yoghurt zorgen voor een gezonde start van de dag. Dus ga samen met je kinderen granola maken en laat ze zelf beslissen wat ze er in willen, of kies onderstaand recept voor speculaas granola.

 

Speculaas Granola

 

Ingrediënten:

  • 200 gram havervlokken
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 50 gram blanke amandelen
  • 3 tl speculaaskruiden
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 4 el honing
  • 2 el zonnebloemolie
  • handje vol rozijnen

 granola-ingredienten

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden

Doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen in een kom en roer dit goed door elkaar.  Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid het mengsel gelijkmatig.

granola-sinaasappel granola-bakplaat

Bak de granola 15-20 minuten en schep halverwege de baktijd het mengsel even om, zodat het gelijkmatig bruin wordt.

granola-bakplaat-2

Haal de plaats uit de over en laat de granola helemaal afkoelen. Schep er nu de rozijnen door en bewaar het mengsel in een goed afgesloten pot.

 

granola-potjes

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/gezond-ontbijt-speculaas-granola/
SHARE