Als je volwassenen en kinderen vraagt naar hun meest favoriete koekje, dan hebben negen van de tien koekjes chocolade in één of andere vorm in zich. Chocolade heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht op mensen. Niet voor niets zijn er veel verschillende soorten chocolade pasta te koop om op brood te smeren. En als je in de supermarkt voor het schap met repen staat, wordt het pas echt moeilijk kiezen.

Als trouwe kijker van Heel Holland Bakt, heb ik bewondering van alle thuisbakkers die aan het programma meedoen. Iedereen blundert wel eens in de keuken, maar op tv is het misschien net wat ongemakkelijker. Thuis kun je een foutje nog wel makkelijk verdoezelen, maar met een camera op je neus lijkt me dat zenuwslopend! Maar dat is natuurlijk ook wel weer de uitdaging: onder druk zo goed mogelijk presteren.

Terug naar de chocolade: uit het eerste boek van de winnaar van het eerste seizoen Heel Holland Bakt, Rutger, maakte ik deze super lekkere Macademia Chocolate Chip Cookies. Ik heb nog nooit zulke heerlijke chocolate cookies gegeten, dus naar mijn bescheiden mening zijn dit de lekkerste. En aangezien de stapel koekjes in de keuken aardig slinkt, zijn er volgens mij meer hier in huis die deze koekjes wel kunnen waarderen.

In dit koekje wordt de duurdere macadamia noot gebruikt. Wil je deze niet gebruiken, kun je hem niet ongezouten vinden of vind je hem te duur, dan zou je ook kunnen kiezen voor de goedkopere hazelnoot, maar zorg ook dan voor de ongezouten versie.

Macademia Chocolate Chip Cookies

Macademia Chocolate Chip Cookies

 

Ingrediënten:

80 gr. ongezouten Macademia noten
140 gr. ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
110 gr. suiker
100 gr. Lichtbruine basterdsuiker
1 tl. vanille extract
1/4 tl. zout
1 ei
210 gr. bloem
3/4 tl. baking soda
150 gr. pure chocolade callets of gehakte pure chocolade

Bereiding:

Verwarm de over voor op 175 graden

Rooster de Macademia noten in de oven op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit duurt 6-9 minuten. Laat ze afkoelen en hak ze daarna in grove stukken.

Doe de boter, suiker, basterdsuiker, vanille extract, en het zout in een kom en mix dit tot een romige massa. Voeg dan het ei toe en mix het nog 1 minuut. Doe nu de bloem en de bakingsoda er bij en kneed alles door elkaar. Als laatste voeg je nu de noten en de chocoladestukjes toe en meng alles goed. Het deeg is nu vrij kleverig, geen bloem toevoegen, dit hoort zo. Maak van het deeg een rol van ongeveer 4 cm dik en rol dit in vershoudfolie. Laat het deeg minimaal een uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven opnieuw voor tot 175 graden. Haal het deeg uit de koeling en snijd van de rol plakjes van 1,5 tot 2 centimeter. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen de koekjes. Bak eventueel in 2 keer. Bak de koekjes in 12 tot 16 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Je bewaart de koekjes het beste in een koektrommel, dan blijven ze lekker vers. Maar waarschijnlijk zijn ze al op voordat je de trommel dicht hebt kunnen doen!

Recept van Rutger van den Broek – Winnaar Heel Holland Bakt.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/de-lekkerste-chocolade-koekjes/
SHARE