Wat is er nou leuker dan samen met je kind in de keuken iets lekkers maken? Ik vind het in ieder geval erg gezellig om samen in de keuken te staan en zeker met het herfstige weer krijg ik zin om wat lekkers te bakken. Koekjes doen het bij kinderen altijd goed, maar deze cake is ook ideaal om samen te bakken. Ik geef je een basisrecept voor cake, waar je zelf nog van alles aan kunt variëren. Voor een cake heb je dus helemaal geen pak cakemix nodig, want waarschijnlijk heb je alles wel in huis.

Je zoon of dochter kan naar gelang de leeftijd goed helpen bij de voorbereidingen en het maken van het beslag voor de cake. Al is het alleen al het cakeblik invetten of het cakebeslag van de lepel likken 😉
Maar iets oudere kinderen kunnen de ingrediënten afwegen, de oven aanzetten en de keukenmachine aanzetten. En aangezien er 4 eieren nodig zijn, kun je ze hier ook leren een ei te breken…. op de juiste manier!

Basisrecept Cake

Ingrediënten:

200 gram boter
200 gram suiker
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille extract
rasp van 1 citroen
1/4 theelepel zout
4 eieren (maat M)
200 gram bloem
1 1/2 theelepel bakpoeder
paneermeel (optioneel)

cakevorm van 25 cm

 

Bereiding:

Het belangrijkste bij het maken van een cake is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Haal dus ’s ochtends de boter en de eieren alvast uit de koelkast als je ’s middags wilt gaan bakken. Zo voorkom je dat je beslag gaat schiften.

Verwarm de over voor op 200 graden.

cakevorm-invettenVet de cakevorm goed in. Ik bestrooi de binnenkant altijd met een beetje paneermeel en klop het teveel er uit. Zo plakt de cake nooit aan de vorm. Dit is een mooie klusje voor je zoon of dochter!

Mix de suiker, boter, vanillesuiker of -extract en de citroenrasp minimaal 5 minuten totdat je een mooie romige lichtgele substantie hebt. Voeg nu rustig één voor één de eieren toe. Let er op dat je het volgende ei pas toevoegt als de eerste helemaal is opgenomen. Als alles goed gemengd is en mooi luchtig, stop je de mixer en schep je met een spatel voorzichtig de bloem en het bakpoeder er door. Schep dit beslag nu in de cakevorm en strijk de bovenkant mooi glad.

 

cakebeslag in vorm

Zet de vorm in het midden van de oven, verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak de cake 60 tot 70 minuten. Na 60 minuten controleer je of de cake gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon uit komt (dus zonder nat beslag), dan is je cake gaar en kun je hem uit de over halen. Laat hem 5 minuten in de vorm afkoelen, daarna haal je de cake uit de vorm en laat je hem verder afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

 

Variaties:

  • Vervang de geraspte citroenschil door geraspte sinaasappelschil
  • Meng 50 gram cacaopoeder door het beslag voor een chocolade cake
  • Voeg 100 gram chocolade stukjes toe aan het beslag
  • Schep 125 gram gewelde rozijnen door het beslag. (Tip: wel de rozijnen in warm water, droog ze goed af en bestrooi ze met wat bloem. Zo zakken ze niet naar de bodem van de cake.)

basiscake

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/basisrecept-cake/
SHARE