Betrap jij jezelf er ook op, dat je regelmatig uit gemak een pakje of zakje saus uit de supermarkt mee neemt? Of misschien sta je er niet eens bij stil en denk je dat dit de makkelijkste en snelste manier is van saus maken. En dan heb ik het bijvoorbeeld over de kaassaus bij de broccoli of de peper-roomsaus bij je stukje vlees. Kijk voor de grap eens achterop zo’n pakje en lees wat er in zit. Grote kans kans dat er veel onuitspreekbare namen op staan, stabilisatoren en smaakmakers. En dat terwijl de basis van saus niks anders is dan bloem, boter en een vloeistof… Dat kun je dus prima zelf maken en hoef je in het vervolg geen zakje meer te halen. Een ander voordeel is dat je de saus helemaal naar je eigen smaak kunt bereiden. Ik zeg: aan de slag!

Witte SausBasis voor witte saus

50 gram bloem
50 gram boter (jawel roomboter)
500 ml melk
Zout en peper naar smaak

Smelt de boter in een pannetje met een dikke bodem op laag vuur. Zet het vuur iets hoger en voeg de bloem in één keer toe en blijf continu roeren. Vooral dit roeren is belangrijk om de bloem te garen en ervoor te zorgen dat het niet aanbrandt. Na twee minuten gieten je rustig beetje voor beetje de melk er bij, terwijl je blijft roeren. In het begin neemt de bloem alle melk op, maar hoe meer je er bij giet, hoe meer je een mooie gladde saus krijgt. Soms heb je iets meer melk nodig, soms iets minder. Maak de saus af met wat zout en peper naar smaak.

Dit basisrecept is alles wat je nodig hebt om te variëren. Ontdek nieuwe smaken en creëer je eigen sausen. Je zult waarschijnlijk zelden nog een pakje saus kopen.

Variaties:

Kaassaus: Voeg geraspte oude kaas toe aan de saus. Vervang de peper door een beetje nootmuskaat.
Tomatensaus voor over de bloemkool: Voeg een blikje tomatenpuree toe aan de saus.
Mosterdsaus: Vervang de melk door bouillon of water en voeg een eetlepel mosterd aan de saus toe.

Print Friendly, PDF & Email
Deel deze blogpost:
Facebook
Twitter
Pinterest
Google+
http://www.gezinoverdekook.nl/basis-voor-saus-geen-pakje-meer-nodig/